18 d’octubre, 2007

Les Pedres d'Auló (Pallars Sobirà)

Aquesta bonica, solitària i tranquil·la raconada a la vessant nord-oest de la muntanya de l'Orri l'he visitat en diverses ocasions. Sembla ser que en aquest punt es van produir forts enfrontaments durant la guerra civil, els rastres de la qual encara són ben visibles per tota la zona.


Situació: Pallars Sobirà, Roní, Portainé.
Punt inici: una corba més amunt del poble de Roní (1165m).
Horari: 2 hores i mitja d'anada.
Pujada acumulada: una mica més de 600m.
Alçada màxima: 1785m.
Punts d'interès: Pedres d'Auló, búnquers guerra civil. La ruta pas a pas

Començo a caminar un parell de corbes més amunt del poble de Roní, allà on comença, a la dreta, un camí de terra que porta a la Masia (1165m).
Segueixo aquesta pista fins a trobar un camí de carro a mà esquerra que s'enfilava fent llargues marrades fins a la collada de Santa Fe a (1520m).


A pocs metres de la collada ja trobo els primers búnquers.
Deixo el camí que seguia fins ara i pujo bosc a través seguint la carena de la serra del Llus.
És en aquest últim tros, des de la collada de Santa Fe fins el cim de les pedres d'Auló on es troben la majoria de restes de búnquers, trinxeres i ferralla diversa (com les llaunes de conserva que menjaven els soldats).


Arribo la cim de les pedres d'Auló (1785m) on hi ha un pal d'on penja un tros de tela esfilagarsada.
Les vistes sobre el Montsent de Pallars, a l'altra banda de la vall, són espectaculars.


Baixo del cim per la cara sud buscant l'esplanada que hi ha uns metres més avall, on ja m'esperen per dinar els companys que han baixat caminant des de la carretera de Portainé.


Havent dinat i després d'haver jagut una bona estona comencem a pujar per dins del bosc, en direcció sud, fins a creuar la pista que ve de Portainé on tenim el cotxe.