19 de maig, 2008

El Prat Muntaner i el Roc dels Quatre Alcaldes (Pallars Jussà)

Situació: Pallars Jussà, Alt Urgell
Accés: Des de la Pobla de segur cap a Hortoneda i el Boumort.
Població més propera: Hortoneda
Inici: Prat muntaner
Horari: Mig matí
Desnivell: molt poc
Alçada màxima: 1888mts.

Aquesta setmana passada, entre ruixat i ruixat, ens vam apropar fins el prat Muntaner amb la intenció de trobar carreretes. Evidentment de carreretes no n'hi havia ni una, de fet, ni tant sols se si en aquest prat se’n fan. Així doncs, vam aprofitar el matí per fer una passejadeta fins el proper Roc dels Quatre Alcaldes.
El Prat Muntaner està situat a cavall entre les comarques del Pallars Jussà i L'Alt Urgell, dins de la reserva nacional de caça del Boumort. Nosaltres hi vam accedir pel vessant pallarès a través de la Pobla de Segur i per tant desconec si s'hi pot accedir amb facilitat des de l'Alt Urgell.
Amb el cotxe vam arribar al poble d'Hortoneda i des d'allà a través d'una pista relativament en bon estat vam arribar a la Coma d'Orient i al Prat Muntaner a 1844mts. Vam enfilar-nos en direcció nord-est cap el Tossal de Caners i vam veure els primers cérvols que van passar corrent a pocs metres de nosaltres. I és que de cérvols, daines i cabirols, el Boumort n'està ple i si es camina sense fer gaire escàndol és difícil no veure'n.
Vam seguir la carena coberta per l'herba perfectament retallada pels ramats de bestiar, a l'estil teletubbie, fins el següent turó anomenat tossal negra. I des d'allà vam enfilar-nos al Roc dels Quatre alcaldes a 1888 mts on conflueixen quatre termes municipals.
Va ser precisament dalt del Roc on vam tornar a veure cérvols i daines pasturant. I aquest cop no van fugir tant ràpid perquè el mateix soroll del vent que bufava força fort a favor nostre ens camuflava. Només quan se'm va caure la tapa de la càmera de fer fotos ens van descobrir i van engegar a córrer. Vaig tenir el temps just per fer una foto i prou.
Per tornar cap el cotxe vam agafar la pista que passa per sota el Roc i que mena directament cap el Prat Muntaner on ens va començar a ploure. En resum, una passejadeta molt agradable que si el temps ho permet es pot allargar fins el Cap de la coma d'Orient o el Refugi de Cuberes sense cap problema.